Balıkesir Haberi
HV
19 MART Salı 09:03

ESENLER’DE ‘ATIKSIZ MUTFAK’ HAREKETİ BAŞLADI!

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-11-2022 10:31   Güncelleme : 01-11-2022 10:31
ESENLER’DE ‘ATIKSIZ MUTFAK’ HAREKETİ BAŞLADI!

atıksız mutfak atıksız hayat (6)

Esenler Belediyesi, yıllık 26 milyon ton gıdanın ve günlük 6 milyon adet ekmeğin çöpe atıldığı, toplumsal ve manevi sorumluluğunun yanı sıra ekonomiye getirdiği yükün de gün geçtikçe arttığı israfa karşı bilinç oluşturmak amacıyla ‘Atıksız Mutfak’ hareketini başlattı. 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde Şule Yüksel Şenler Hanımlar Konağı’nda düzenlenen programda ‘Atıksız Mutfak’ mottosuyla yıl boyu yapılacak çalışmaların startı verildi. Şef Esat Özata’nın sunumu, Gıda Kurtarma Derneği Başkanı Berat İnci ile çok sayıda şef ve yemek yazarının katılımıyla gerçekleşen programda, şefler Ramazan Bingöl ile Ayvaz Akbacak atıksız yemek pişirme tekniklerini anlatarak bayat ekmeklerden köfte ve atıklardan yemek yaptı. Programda ayrıca ‘Atıksız Hayat’ temalı Tipografik Sergi’nin açılışı yapıldı. Program sonunda bir de hatıra fotoğrafı çekildi.

Esenler’in gündelik hayatında Atıksız Restoran, Atıksız Okul, Atıksız Mutfak, Atıksız Otel olmak üzere 4 ana başlıkta tasarrufa yönelik hayata geçirilecek öncü projeleri açıklayan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu,“Esenler İstanbul’un en büyük ve yoğunluk açısından en kalabalık ilçelerinden birisi. Biz bu işi kendimize iş edindik. Başta sıfır atık projesiyle saygıdeğer hanımefendinin himayelerinde yürüyen Türkiye’de ilk sıfır atık belgeli ilçelerinden biriyiz. Esenler’de 189 bin bağımsız bölüm var. Bunların her birine teker teker giderek; hayatta sıfır atığın, geri dönüşümün ne anlama geldiğini kıymetinin ne olduğunu teker teker anlattık. Ekonomi ve hayatımıza neler getirdiğini teker teker anlattık. Netice itibariyle öyle zannediyorum çöpünün yüzde 10’unu ayrıştıran ender belediyelerden bir tanesiyiz.Günlük 400 ton çöp topluyoruz. Yaklaşık olarak 40 tonunu her gün ayırıyoruz. Ekonomiye kazandırıp hayata kazandırıyoruz. Bu hayata kazandırdıklarımızla beraber bir taraftan çocuklarımızın defteri, bir taraftan yağını ve deterjanını çöpten elde ediyoruz. Sokaklarda insanlar bize çöplerini teslim ettiğinde bunun karşılığında onlara ekmek ikram ediyoruz, sokaklara koyduğumuz depozitolu çöpleri getirenlere ekonomik katkıda bulunuyoruz. İstiyoruz ki biz 400 ton çöpün tamamını ayrıştıralım. Atıksız bir dünyayı birlikte inşa edelim. Mümkün mü? Tabi ki mümkün. Sadece bizim yapmamız gereken bunu hatırlatmak örnek uygulamalarla insanımıza rehberlik etmek” diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Esenler’de aile bağlarının güçlü ve geleneğin bir arada olduğu ortamlarda bu işi daha fazla yapabiliriz. Biz örnek uygulamayı yaptığımızda bunu başarabiliriz. Sadece başlamak gerekiyor. 2009 yılında buraya geldiğimde Esenler, en fazla suç işleyen ilk 3 ilçeden birisiydi. Şu an Esenler en az suç işleyen 4 ilçeden bir tanesi. Bir şeye inanırsanız gerisini çözersiniz; inanç, gayret ve takip gerekiyor. Bugün atıksız bir dünya için bir başlangıç olacak. Aklınıza gelebilecek her alanın geri dönüşümün var olduğunu dikkate alarak, israfın önüne geçmek, çocuklarımıza gelecekte doğru bir dünya bırakmak için hepimiz bir yerden başlamamız gerekiyor.”

Gıda Kurtarma Derneği Başkanı Berat İnci, yaklaşık 6 yıldır Türkiye’de ulusal çapta gıda israfının önlenmesine yönelik faaliyetler yürüttüklerini kaydederek “Avrupa Birliği projeleriyle fonlayarak kendini geliştirmeye devam ediyor. Yaptığımız çalışmalarda üç ana faaliyet alanı vardı. Birincisi sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin gıda israfını önlemeye yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi, ikincisi konuyla ilgili farkındalığın ulusal çapta aktarılması, üçüncüsü ise regülasyonun gıda israfını önlemeye yönelik iyileştirilmesi. Tevfik başkanımızdan duyduğumuz mesajlar gösteriyor ki ülke çapında yapılan faaliyetler üç alanda da ilerleme kat etmiş. Çünkü Esenler başta olmak üzere tüm Türkiye’de bu girişimcileri ve bugünkü etkinlikleri daha da fazla görmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı ve şef Ramazan Bingöl ise “Aslında bu sıfır atık dediğimiz, kanaat dediğimiz çöpe giden ürünler dediğimiz bizim geleneğimizde yok. Tarihe baktığımızda nenelerimiz, dedelerimiz böyle bir kirliliği duymamıştır. Bu zamana baksalar akılları almaz. Yani bizim kutsal gördüğümüz ekmeği öpüp başımıza koyarız. Ekmek parası için çalışıyoruz deriz. Ekmek aslanın ağzında deriz. Peki bunlarca yıllık gelenekten gelip de öpüp başımıza koyduğumuz Kur’an-ı Kerim’de kutsal sayılan ekmeği nasıl çöpe atıyoruz? Bence en önemli soru bu. Oradan buraya nasıl geldik? Ben özellikle annelerimize ve ev hanımlarımıza iş düştüğünü düşünüyorum. Esenler Belediyesi, ‘Bayat Ekmekten Lezzetli Sofralara’ adlı bir kitap çıkardı. En nadide kitaplardan birisidir bu. Tarihe not düşen bir kitaptır. Başkana israfla ve sıfır atıkla ilgili bir kitap çıkarma tavsiyesinde bulunuyorum. Bu fitili ateşleyen sayın başkanımıza da çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR